A zöldmosás bűnei

A zöldmosás bűnei

A zöldmosás (greenwashing) a fogyasztók megtévesztése egy vállalat környezetvédelmi gyakorlatával vagy egy termék vagy szolgáltatás környezeti előnyeivel kapcsolatban.

Minden eddiginél több zöld termék létezik, és a Zöldmosás bűnei tippjeink segíthetnek Önnek megkülönböztetni a valóban zöld termékeket a kevésbé zöldektől.

2007-ben a TerraChoice (amelyet az UL felvásárolt) a zöldmosás növekedésének leírása, megértése és számszerűsítése érdekében tanulmányt készített és indított a kategóriavezető nagyáruházak polcain található termékeken szereplő környezetvédelmi állításokról. Az eredeti tanulmány és a későbbi tanulmányok eredményei alapján kidolgozták a zöldmizéria hét bűnét, hogy segítsék a fogyasztókat a megtévesztő környezetvédelmi állításokat tartalmazó termékek azonosításában.

A Greenwashing bűnei ma is népszerű tanulási eszköz, amely segít a fogyasztóknak a fenntarthatósági állítások értékelésében. Lépjen kapcsolatba velünk, ha szeretné kérni a Greenwashing bűneinek elkerülését.

A rejtett kompromisszum bűne

Olyan állítás, amely azt sugallja, hogy egy termék szűk körű tulajdonságok alapján zöld, anélkül, hogy más fontos környezetvédelmi kérdésekre figyelmet fordítanának. A papír például nem feltétlenül környezetileg előnyösebb, mert fenntartható módon kitermelt erdőből származik. A papírgyártási folyamat egyéb fontos környezeti kérdései, mint például az üvegházhatású gázok kibocsátása vagy a fehérítés során felhasznált klór, ugyanolyan fontosak lehetnek.

A bizonyítékok nélküli bűn

Olyan környezetvédelmi állítás, amelyet nem támasztanak alá könnyen hozzáférhető alátámasztó információk vagy megbízható harmadik fél által kiadott tanúsítvány. Gyakori példa erre az arctisztító zsebkendők vagy WC-papírtermékek, amelyek bizonyíték nélkül állítják a fogyasztás utáni újrahasznosított tartalom különböző százalékos arányát.

A homályosság bűne

Olyan állítás, amely annyira rosszul meghatározott vagy tág, hogy a fogyasztó valószínűleg félreérti a valódi jelentését. A teljesen természetes egy példa erre. Az arzén, az urán, a higany és a formaldehid mind természetes eredetűek és mérgezőek. A teljesen természetes nem feltétlenül zöld.

A hamis címkék imádatának bűne

Olyan termék, amely akár szavakkal, akár képekkel harmadik fél jóváhagyásának benyomását kelti, holott ilyen jóváhagyás nem létezik; más szóval hamis címkék.

A lényegtelenség bűne

Olyan környezetvédelmi állítás, amely lehet, hogy igaz, de nem fontos vagy nem hasznos a környezetbarát termékeket kereső fogyasztók számára. A CFC-mentesség gyakori példa erre, mivel ez gyakori állítás annak ellenére, hogy a CFC-ket (klórfluor-szénhidrogének) a Montreali Jegyzőkönyv értelmében betiltották.

A kisebbik rossz bűne

Olyan állítás, amely a termékkategórián belül igaz lehet, de fennáll a veszélye, hogy a fogyasztó figyelmét eltereli a kategória egészének nagyobb környezeti hatásairól. A biocigaretta vagy az üzemanyag-takarékos sportkocsik példák lehetnek erre a bűnre.

A füllentés bűne

Olyan környezetvédelmi állítások, amelyek egyszerűen hamisak. A leggyakoribb példák erre az ENERGY STAR® tanúsítvánnyal vagy nyilvántartásba vétellel hamisan rendelkező termékek.

Forrás: UL