Fantom karbonkreditek

Fantom karbonkreditek

A fantom karbonkreditek (angolul: phantom carbon credits) olyan fogalom, amely arra utal, hogy bizonyos karbonkreditek létezése vagy hatása kétséges vagy kérdéses lehet.

A karbonkreditek olyan egységek, amelyeket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért vagy elkerüléséért nyújtott intézkedésekért vagy projektekért adnak. Ezek a kreditek a karbonpiacokon kereskedhetők, és arra szolgálnak, hogy a kibocsátók csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat.

A fantom karbonkreditek problémája akkor merül fel, amikor egyes projektek vagy intézkedések nem bizonyíthatóan csökkentik a kibocsátásokat, mégis kibocsátanak rájuk krediteket. Ez lehet például azért, mert a projekt eredményét nehéz ellenőrizni, a kibocsátáscsökkentési hatásai túlbecsültek, vagy az intézkedés összességében nem jár eredményes kibocsátáscsökkentéssel.

Ez a probléma veszélyeket hordoz magában, mert a fantom karbonkreditek vásárlásával vagy felhasználásával egyes szervezetek vagy vállalatok hamis benyomást kelthetnek arról, hogy jelentős mértékben csökkentették károsanyag-kibocsátásukat, miközben valójában nem tettek valós erőfeszítéseket a környezeti hatások csökkentése érdekében.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a fantom karbonkreditek problémáját, fontos az átlátható és megbízható karbonkredites rendszerek kialakítása, amelyek biztosítják a projektek valós kibocsátáscsökkentését, valamint a kreditek ellenőrizhetőségét és hitelességét. Az ilyen rendszerek hatékony ellenőrzési mechanizmusokkal és szigorú előírásokkal biztosítják, hogy a karbonkreditek valóban hozzájáruljanak a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A karbonkreditekkel történő szén-dioxid-kompenzáció a jótól a rosszig terjedő skálán mozognak. A hiteles ellentételezések hozzájárulhatnak az éghajlatvédelmi megoldásokhoz – ha a kibocsátás csökkentésére irányuló konkrét lépésekkel párosulnak. Sajnos sok példa van kétes értékű projektekre, ezért fontos ellenőrizni, a hitelességüket. A nemzetközi nyilvántartásokban szereplő karbonegységek esetében ez nem jelent problémát. Minden sorozat azonosító számmal van ellátva és elkérhető a dokumentációja.

A hiteltelen karbonkreditek felhasználtatása vagy felhasználása a piac és a hatóságok megtévesztését okozza és bűncselekmény.

Rampasek, László A.