Az ÜHG társadalmi költsége | Voluntary Carbon Registry

Az ÜHG társadalmi költsége

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséből származó előnyök becslése.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015-ben frissített jelentést tett közzé, amelyben megbecsülte a szén-dioxid társadalomra gyakorolt teljes költségét. Az alábbi ábra és az eredeti csatolt dokumentumokban található ábrák összefoglalják ezeket a költségeket az idő múlásával az éghajlati tudomány különböző kockázatai és feltételezései szerint. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tonna szén-dioxid után, amelyet a légkörbe bocsátunk ki, 42 és 138 dollár közötti összeget áldozunk 2020 – 2025 között a környezetromlás és a negatív társadalmi hatások formájában. Gyakorlatilag ezeket figyelembe kell venni a szén-dioxid-kibocsátási egységek árában.

Az EPA és más szövetségi ügynökségek a szén-dioxid kibocsátás társadalmi költségének (SC-CO2) becslését használják a szabályalkotások éghajlati hatásainak értékelésére. Az SC-CO2 annak a hosszú távú kárnak a dollárban kifejezett mértéke, amelyet egy tonna szén-dioxid (CO2) kibocsátása okoz egy adott évben. Ez a dollárban kifejezett érték egyben a kis mértékű kibocsátáscsökkentéssel elkerülhető károk értékét is jelenti (azaz a CO2-csökkentés hasznát).

Az SC-CO2 az éghajlatváltozás okozta károk átfogó becslésére szolgál, és magában foglalja a nettó mezőgazdasági termelékenységben bekövetkező változásokat, az emberi egészséget, a megnövekedett árvízveszélyből eredő vagyoni károkat, valamint az energiarendszer költségeiben bekövetkező változásokat, például a fűtési költségek csökkenését és a légkondicionálás költségeinek növekedését. A jelenlegi modellezési és adatkorlátozások miatt azonban nem tartalmaz minden fontos kárt. Az IPCC ötödik értékelő jelentése megállapította, hogy az SC-CO2 becslésekből számos olyan hatás kimarad, amelyek valószínűleg növelnék a károkat. Az SC-CO2 becslések kidolgozásához használt modellek, az úgynevezett integrált értékelési modellek jelenleg nem tartalmazzák az éghajlatváltozásnak az éghajlatváltozással kapcsolatos szakirodalomban elismert összes fontos fizikai, ökológiai és gazdasági hatását, mivel nem állnak rendelkezésre pontos információk a károk jellegéről, és mivel az e modellekbe beépített tudományos eredmények természetesen elmaradnak a legfrissebb kutatásoktól. Mindazonáltal az SC-CO2 jelenlegi becslései hasznos mérőszámot jelentenek a CO2-kibocsátás változásainak éghajlati hatásainak értékeléséhez.

Az EPA és más szövetségi ügynökségek a metán társadalmi költségére (SC-CH4) és a dinitrogén-oxid társadalmi költségére (SC-N2O) vonatkozó becsléseket is felhasználják az olyan szabályozási intézkedések elemzése során, amelyek az előrejelzések szerint a CO2-kibocsátás változásainak értékelésével összhangban álló módon befolyásolják a CH4– vagy N2O-kibocsátást. Az SC-CH4 és SC-N2O becslések Marten et al. (2015a és 2015b) tanulmányából származnak, amely az első olyan közzétett SC-CH4 és SC-N2O becsléseket tartalmazta, amelyek összhangban vannak az SC-CO2 becslések alapjául szolgáló modellezési feltételezésekkel. Mind a CH4– és N2O-kibocsátásból eredő károk értékelésének módszertanát, mind az SC-CH4 és SC-N2O becsléseknek a szabályozási költség-haszon elemzésben való alkalmazását szigorú független szakértői értékelésnek és nyilvános észrevételeknek vetették alá. További részletekért lásd az SC-CO2 technikai támogató dokumentum (TSD) kiegészítését.

Amint azt a 2010. évi SC-CO2 TSD is tárgyalja, az üvegházhatású gázok társadalmi költségének becslései idővel növekednek, mivel a jövőbeli kibocsátások várhatóan nagyobb járulékos károkat okoznak, mivel a fizikai és gazdasági rendszerek a nagyobb mértékű éghajlatváltozás hatására nagyobb stressznek vannak kitéve, és mivel a GDP idővel növekszik, és számos kárkategóriát a bruttó GDP-vel arányosan modelleznek.


Az alábbi táblázat és a forrásokban találhatók a szövetségi szabályozási elemzésekben az egyes években bekövetkező kibocsátási változások értékelésére használt SC-CO2, SC-CH4 és SC-N2O becslések jelenlegi készletét mutatják be. A 2010 és 2050 közötti éves SC-CO2 becslések teljes készlete a 2016-os TSD függelékében található. A TSD függeléke bemutatja a 2010 és 2050 közötti éves SC-CH4 és SC-N2O becslések teljes sorozatát. Az SC-CO2, az SC-CH4 és az SC-N2O teljes modelleredményei elérhetők a mellékelt pdf dokumentumokban.

A CO2 társadalmi költségei, 2015-2050 a (2007-es dollárban, CO2-tonnánként)
Forrás: Technikai támogató dokumentum: Technical Update of the Social Cost of Carbon for Regulatory Impact Analysis Under Executive Order 12866 (2013. május, 2016. augusztusi felülvizsgálat).

Az ÜHG társadalmi költsége | Voluntary Carbon Registry

További információk és a források:

sc_co2_tsd_august_2016.pdf
addendum_to_sc-ghg_tsd_august_2016.pdf
scc_tsd_2010.pdf
THE SOCIAL COST OF CARBON

Tovább a KAPCSOLAT menüpontra >>>