Mennyi szén-dioxidot bocsátunk ki? | Voluntary Carbon Registry

Mennyi szén-dioxidot bocsátunk ki?

Normál hőmérsékleten és nyomáson egy tonna szén-dioxid (CO₂) egy 32 láb (kb. 9,8 méter) átmérőjű gömböt töltene ki. Az Egyesült Államokban egy átlagos autó három hónap alatt ennyi szén-dioxidot termel.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt felszabaduló szén-dioxid mennyisége az ipari forradalom kezdete, a 18. század közepe óta folyamatosan növekszik.

A fosszilis tüzelőanyagok felhasználása miatt 1900-ban közel 2 milliárd tonna CO₂ szabadult fel. Ez a szám 1960-ra több mint négyszeresére, több mint 9 milliárd tonnára emelkedett.

Mennyi szén-dioxidot bocsátunk ki? | Voluntary Carbon Registry

A szén-dioxidot nyilvántartó Információs Elemző Központ adatai szerint 2014-ben több mint 35 milliárd tonna CO₂ szabadult fel. *

Mivel a kibocsátást a természetes szárazföldi és óceáni elnyelők csak részben csökkentik, a fosszilis tüzelőanyagok emberi égetéséből származó éves szén-dioxid-kibocsátás fennmaradó része a Föld légkörében marad, ami a szén-dioxid légköri koncentrációjának éves növekedését eredményezi, ahogyan az itt látható.

Fedezze fel a NASA éghajlati életjeleit, hogy többet tudjon meg a szén-dioxidról és az éghajlatváltozással kapcsolatos egyéb tényezőkről.

Matthew Conlen – NASA

* A CDIAC legfrissebb éves adatai

Adatforrások: Our World in Data, CDIAC